2016. június 2., csütörtök

Kozmikus Közzététel - IV/4.

KORMÁNYZATI "TROLL" ADATKÖZPONT – A mostani epizódban arról a jelenségről lesz szó, amikor külön erre a célra felállított személyiségprofilok alapján, fizetett kormányzati trollok aknamunkába kezdenek a földönkívüliekkel, ezoterikus és más kényes témákkal foglalkozó weboldalak fórumain. Munkájukat „segítendő”, titokban egy virtuális környezet lett kialakítva, aminek segítségével romboló munkájukat teljes mértékben elrejtőzve végezhetik.


Ebben az epizódban a kormányzat által fizetett internetes "trollokról" fogunk beszélgetni – online barátainkról, akiket imádunk gyűlölni, és akik mindig meg akarják osztani velünk nagyon-nagyon negatív és becsmérlő véleményüket. De vajon ők tényleg csak átlagos fickók lennének, vagy van valami más is emögött?

Először is egy nagyon-nagyon bizarr tv-sorozatról szeretnék beszélni, ami a Netflix-en fut, "Ascension" címmel. Ebben a sorozatban egy olyan csapdahelyzetet írnak le, amikor is emberek elkezdenek rájönni annak a titkos programnak a mibenlétére, amiről maga a sorozat szól. A történetben olyan online helyeket alakítanak ki, amelyek szándékosan arra lettek létrehozva, hogy ott erről a programról információkat lehessen találni. A történetben szereplő kormányzat úgy alakította ki ezt az online felületet, hogy csak egy szimpla weboldalnak tűnjön, valójában azonban olyan embereket keresnek ott, akik valódi információkat szivárogtatnak ki, és az oldal azt a célt szolgálja, hogy az adott bennfentest vagy kiszivárogtatót megtalálják és kiiktassák.


Ez az alaphelyzet, amiről az Ascension című sorozatban beszélnek igaz lehet? Tényleg lehetséges, hogy csak azért lengetnek be információkat, hogy megnézzék, hátha felbukkan egy kiszivárogtató, és megpróbálják elhitetni, hogy ez egy hiteles hely arra, hogy információt fedjenek fel, csak azért, hogy ott csapdába csalják őket?

Igen. Azok, akik ilyen programok mögött állnak, általában weboldalakat használnak erre a célra. Embereik vannak arra, hogy különböző oldalak fórumaira írjanak, továbbá jól ismert kutatókat kompromittáljanak saját informátoraikon keresztül. A beszivárgást ezekre a területekre szinte magasművészetté fejlesztették. Az ufológiával és ezotériával foglalkozó közösségbe gyakorlatilag a kezdet kezdetétől, vagyis legalább az 1950-es évektől kezdve beszivárogtak.

Az Ufo-kkal kapcsolatos online olvasható információknak mekkora hányada lehet érintett ebben a programban? Vagyis itt egy elszigetelt vagy egy nagyon széleskörű jelenséggel van dolgunk? Mennyire elterjedt a félretájékoztatás az Ufo-kal foglalkozó közösségen belül?

Hihetetlen mértékű.... Nagyon erősen ellenőrzött, nagyon erősen manipulált információkat találunk.

Az egyben azt is jelenti, hogy mondjuk egy átlagos személy, aki úgy érzi, hogy eleget kutatott, áttanulmányozott rengeteg információt és megtanult mindent, amit csak az Ufo-król tudni lehet... még ő is hihetetlen mennyiségű dezinformációval van beetetve?

Oh, igen. Beszéltem olyanokkal, akik dühösen bizonygatták, hogy 40-45 éve kutatnak, vagy 10-15 éve tanulmányozzák a témát. "Benne vagyok a kellős közepében" - mondják. Az ilyen emberek egója nem engedi meg, hogy akár csak egy pillanatra is elhiggyék, hogy be lettek csapva a beszivárgók által szolgáltatott információk révén.

Beszéljünk egy kicsit az elrablásokról. Vegyük például Dr. John Mack esetét, aki egy pszichiáter, azt hiszem talán a Harvard egyetemről. Ő egy főáramlatba sorolható pszichiáter, nagyon sok publikált anyaggal a háta mögött és aki hipnoterápiát alkalmazva rengeteg embert meginterjúvolt. Hipnotizálta őket és az emberek elkezdek neki földönkívüliekkel történt kapcsolatfelvételekről beszélni, ő pedig írt erről egy nagy, vastag, 500 oldalas könyvet. Ha elolvasod, szinte megszámlálhatatlan mennyiségű beszámolód fogsz találni jóindulatú lényekkel való spirituális kapcsolódásokról, az elmét kitágító élményekről, és próféciákat valamiféle pozitív változásról az emberiséggel kapcsolatban. Majd a könyv megírását követően ez a pszichiáter állítólag elcsúszott a jégen, beverte a fejét és meghalt, pont akkor, amikor az Ufo-k elkezdtek volna valóban felszállni.

Ott van aztán az összes többi "elrablásokat kutató" ember, akik teljesen mást állítanak, mint John Mack. Ők azt mondják, hogy az elrablások szörnyű dolgok, csak és kizárólag negatív színben írják le ezeket az eseteket. Felvisznek a hajókra, genetikai mintákat vesznek, terrorizálnak, aztán kiütik az emlékeidet és visszaküldenek a Földre. Beszéljünk egy kicsit az elrablások narratívájáról. Lehetséges-e, hogy azok, akik folyamatosan negatív színben tüntetik fel az elrablásokat, kapnak valamiféle juttatást vagy fizetést a kormányzattól?

Nem feltétlenül kapnak fizetést, hanem egy bizonyos narratívát próbálnak nagyon is hihető információk közé keverve nagyon aprólékosan elültetni. Olyan információk közé keverik be ezeket, amiről tudják, hogy egy adott személy előreláthatólag igazságként fogja majd elfogadni.

Lehetséges, hogy vannak olyanok is, akiket kimondottan azért fizetnek, hogy könyveket írjanak és egy átlagos kutató pozíciójában tetszelegjenek?

Oh, igen, ez mindenképpen így van. A legfontosabb eszközük, hogy egy pszichológiai profilt állítanak fel az adott személyről. Ennek segítségével be tudnak hatolni az életükbe, közvetlenül tudják manipulálni őket, vagy a hitrendszerüket. Tudni fogják, hogy mire keresnek rá az interneten, milyen témakörök érdeklik őket. Aztán fognak olyan embereket, akik rendelkeznek "azzal a bizonyos” az információval, persze azzal a kikötéssel, hogy ezek dezinormációk. És ha ráharapsz ezekre az információkra, akkor ettől kezdve az ő oldalukra kerültél, ők pedig szajkózhatják, hogy "lám, dezinformációs ügynök vagy".

Beszéljünk egy kicsit erről a pszichológiai profilról. Nyilvánvaló, hogy te jól tudod, miről van szó, mi viszont nem igazán értjük. Mondjuk azt, hogy van valaki az interneten, akit megtámadnak. Hogyan teszik ezt, mit látunk ebből? Pontosan mit keresnek?

Nos, különböző típusok vannak. Lebontják a személyiségeket különböző típusokra.

Ez mit jelent pontosan?

Összesen 16-féle személyiségtípust állítottak fel. Ha kitöltöd a tesztet, kitalálhatod melyikbe tartozol. Hosszú-hosszú oldalakon keresztül sorolják az egyes személyiségtípusok jellemzőit. A tudománynak ezt a személyiségtipizálást hosszú idő alatt sikerült kifejlesztenie.

Az egyetemen pszichológia szakon tanultam, és emlékszem, hogy volt egy olyasmi, amit Minnesota Többfázisú Személyiségleltárnak neveztek. Ez egy nagyon-nagyon komplex feleltválasztós teszt, ami nagyon hasonlít ahhoz, amit te is említettél.

Nagyon sok ilyen típusú vizsgálatot fejlesztettek ki az idők során. Meg akarják fejteni, hogy melyik személyiségtípusba tartozol. Nagyon sokan azt gondolják, hogy nagyjából minden ember egyformán vagy legalábbis nagyon hasonlóan gondolkodik, de valójában mindannyian másképp közelítjük meg a dolgokat, vagyis egy kicsit másképpen gondolkodunk. Ezért aztán be akarnak nézni a fejedbe, és ki akarják találni, te hogyan gondolkodsz.

Az NLP, vagyis Neurolingvisztikus Programozás részét képezi ennek?

Igen.

Hogyan válik ez tényezővé? Mert arról hallani, hogy bizonyos emberek inkább vizuális típusok, másoknál inkább a hallás útján szerzett információk erősebbek... Ahogy az emberek néznek, ahogy a kezüket mozgatják, ahová néznek beszéd közben, és aztán ahogy az ilyen jellemzők kapcsolatban állnak az agy egy adott részével – ilyesféle dolgokra kell gondolnunk?

Szükségük van az ilyen típusú információkra, ahhoz, hogy tudják, milyen módon tudnak leginkább célba venni. Megpróbálják a lehető legtöbb információt összegyűjteni arról, hogy milyen típusú barátaid vannak, milyen témájú tartalmakat nézel a tv-ben, milyen jellegű információkat követsz figyelemmel az interneten, milyen fajta kommentárokat írkálsz a közösségi médiában... A bejövő információkat végül összesítik és a pszichiáterek egy végső pszichológiai profilt állítanak fel rólad. Ha erre a profilra egy alkalmazott ránéz, mondhatja, hogy ez és ez az ember ebben és ebben a helyzetben nagy valószínűséggel így fog viselkedni. Vagy ha azt akarjuk, hogy így és így viselkedjen, akkor legvalószínűbben ez a forgatókönyv fogja kiváltani a kívánt válaszreakciót.

Néhány alkalommal tagja voltam esküdtszéknek és ilyenkor az ügyvédek végül mindenkinek feltesznek bizonyos kérdéseket. Amikor kiválasztják az esküdtszék tagjait, igyekeznek olyan embereket beválogatni, akikkel, hogy is mondjam, nagyobb esélyük van a győzelemre...

Vagyis lényegében készítenek rólad egy profilt.

Igen. Mi is ez valójában? Van rólad egy dokumentumuk? Van egy kinyomtatott 8-11 oldalnyi feljegyzésük, amit egyszerűen csak átlapozhatnak?

Hát, ha kinyomtatják, akkor igen...

Szóval ez egy írott dokumentum?

Igen. Ez egy gépelt dokumentum. Attól függ, hogy milyen típusú információt sikerült összegyűjteniük rólad... Ha mondjuk hozzájutottak az orvosi papírjaidhoz, akkor tudni fogják, hogy milyen gyógyszereket szedsz. Ha mondjuk le akarnák állítani a gyógyszerezésed, akkor ez a dokumentum máris kéznél van. Abszolút mindent tudni akarnak rólad. Szóval olyan orvosi információkat fognak rólad megtudni, amiket elvileg az Egészségbiztosításnak kellene őriznie. Mindenről tudni fognak, amit csak el tudsz képzelni.

Az egyik dolog, amit a hosszú évek során hallottam, hogy bizonyos embereket megkeresnek ügynökök – ez egyébként régebben sokkal inkább előfordult, mint manapság.

Így van.

Szóval megkeresnek bizonyos embereket és megpróbálnak rájuk ijeszteni. Beszélnek neked bizonyos dolgokról és egy ponton azt mondod nekik "várjatok, ezt még nem mondtam el senkinek, honnan a fenéből tudjátok mindezt?" Ettől pedig még inkább nyeregben érzik magukat. Mindenféle felderítést végeznek, hogy e támadó jellegű személyes részletek birtokába juthassanak. Mintha ki akarnák puhatolni a gyenge pontodat és megpróbálnak téged taktikailag megtörni. Ha megnyomják ezt vagy azt a gombot, akkor meg tudnak törni. Ha megnyomják ezt a gombot, elvehetik a pénzed. Ha megnyomják a másik gombot, akkor tönkretehetik a kapcsolataidat, vagy ellened fordíthatják a családodat. Ha tudják, hogy hova jársz bevásárolni, megtámadhatják az autódat, amíg bent vagy az üzletben.

Ez nagyon is lehetséges.

Milyen hangvételűek ezek a dokumentumok? Szarkasztikusak, gúnyolódóak, vagy inkább klinikai-tudományos hangvétel jellemzi őket?

Klinikai, tudományos, szorosan a tényekre koncentráló.

Ok. Térjünk rá akkor a mai epizód fő témájára, vagyis az internetes fórumokon zajló beszélgetésekre. Már nagyon régóta figyelemmel követem ezt a témát, és az egyik első oldal, amin bekapcsolódtam a fórumbeszélgetésekbe, az Richard C. Hoagland oldala, az Enterprise Mission volt.
Azt gondoltam, "hú, itt van ez a fickó és előállt ezzel a sok hihetetlen cuccal". Van egy hatalmas építmény a Marson. Úgy néz ki, mintha egy arc lenne, ami nyilvánvalóan mesterséges eredetű, körülötte piramisok és mellette egy öt oldalú piramis. A NASA meg ráült ezekre a fotókra. Aztán itt vannak ezek a geometriai illeszkedések, tetraéder egy gömb belsejében, amelyek elvezethetnek minket egy új fizikához. Aztán a nagy vörös folt a Jupiteren, stb, stb.

Aztán elkezdtem olvasgatni a hozzászólásokat a fórumon és csodálkoztam, hogy az emberek vajon miért ennyire dühösek és agresszívek? Az évek során elkezdtem észrevenni, hogy milyen az, amikor belefutsz az igazán kemény szkeptikusokba, akik soha sem ismerik el, ha elkaptad valaminek a lényegét. Soha nem változik meg a véleményük, a véleményalkotásuk soha sem hajlékony, és egyfolytában támadnak. Bármely racionális, normális ember, ha rátapint a lényegre, akkor a többiek elismerik, és elfogadják azt, mondván: "igen, igen, ez igaz, ez alapján talán nekem is meg kellene változtatnom az álláspontomat." Ugyanakkor ezek a fickók olyanok, mintha ilyen kis fundamentalisták lennének, és csak károgni tudnak, mint a varjak. És soha nem tudnak túllépni ezen. Amikor ilyen fickókkal találkozol az interneten, lehetséges, hogy valójában fizetnek nekik ezért?

Nem minden esetben. Úgy értem, az internetes anonimitás ad egyfajta hatalmat az emberek kezébe. Erősebbnek érzik magukat tőle. Úgy érzik – különösen akkor, ha a valódi életben nem érzik magukat képesnek arra, hogy kiálljanak az emberek elé – hogy, az internetes anonimitással egy kicsit túlkompenzálhatják ezt a hiányosságukat. Vannak nárcisztikus és szociopata alakok, akik csak azért vesznek ebben részt, hogy körkörös vitákat szítsanak. Vannak tehát ilyenfajta "trollok" is. De ugyanakkor tudom, hogy vannak fizetett trollok is, még pedig onnan, hogy én magam is segédkeztem egy kormányzati troll adatközpont felállításában.

Segítettél beüzemelni egy ilyet?

Igen, számítógépes technológia segítségével létrehoztunk egy virtuális adatközpontot, ahol az egyes posztok minden egyes állomásra beérkeztek, 6 monitorra kötve, egy számítógép pedig VMware munkaállomásként üzemelt.
(Szerk - a VMware technológia nagyjából egy olyan számítógépes szolgáltatást jelent, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó hozzáférjen egy virtuális környezethez egy helyi számítógép használatával, amely csatlakoztatva van az internethez. Ez a virtuális környezet nézhet ki úgy, mintha Windows Vista vagy Windows 7-es lenne, de e környezet szervere egy távoli helyen van. Ez a fajta technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megváltoztassák az IP címüket egy olyanra, ami nem a helyi IP címnek felel meg, ezzel még inkább anonim módon dolgozhatnak és jobban elrejthetik tevékenységüket. A szerver helyét változtatni lehet úgy, hogy úgy tűnjön, az adott helyen kívül még a világ bármely más részéről is hozzáférhet az adott weboldalhoz.)

Létrehoztak tehát egy VMware munkaállomást és létrehoztak egy virtuális képernyőt. Úgy nézett ki az egész, mintha csak be kellene jelentkezned a saját számítógépeden. Felállítottak tehát egy virtuális számítógépet, de ennek a számítógépnek a szervere és az IP cím is a világ bármely részén lehetett. Vagyis ott ültél a munkaállomás előtt, a világ bármely részén lévő szerverhez kapcsolódó virtuális számítógép előtt és az IP címek alapján mégis úgy tűnhetett, mintha azon az adott helyen tartózkodtál volna.

Ezeknek az embereknek aztán több mint egy tucatnyi különböző online személyiségük volt, háttértörténettel, háttérinformációkkal, közösségi médián lekövethető múlttal – tehát nagyon komplex személyiségeket állítottak fel. Ezek azok az alkalmazottak, akiket "személyiség metamorf típusoknak" nevezünk. Az ebben a programban részt vevők mind szociopaták, rendkívül jó hazudozók és különösen tehetséges beszivárgók. Ők ténylegesen szociopaták és nagyon-nagyon jól végzik a dolgukat.

Leülnek a gép elé és információkat keresve trollkodni kezdenek. Néhányuknak az a dolga, hogy célponttá váljanak. Felmennek különböző internetes fórumokra – főként ezoterikus témájú fórumokra – bejelentkeznek 3 vagy akár 4 felhasználónéven is. Ott ülnek a gép előtt a weboldalt figyelve és órási károkat okoznak. Ha meglátnak egy témát, amiről azt gondolják, hogy nem igazán kellene beszélni róla, akkor hatalmas pusztítást tudnak végezni úgy, hogy egy ilyen személy a különböző felhasználóneveken elkezd veszekedni saját magával. És közben az egész úgy néz ki, mintha 3 vagy 4 problémás ember veszekedne, holott ez egy és ugyanaz az ember, aki egy virtuális számítógépet használva ül a képernyő előtt a világ bármelyik részén, hamis személyiséget és hamis felhasználóneveket használva.

Az én oldalamon például meg szoktak jelenni többen is egyszerre és elkezdenek antiszemita kommenteket küldözgetni. És ha hagynánk, hogy ez így menjen huzamosabb ideig, akkor valaki, aki ránéz az oldalra, mondhatná, hogy: "nos, David antiszemita tartalmakat tart a honlapján".

Én azon nyomban törlöm az ilyeneket.

Hogyan működnek ezek a támadások? Azt hiszem, hogy az embereknek nehéz lehet megérteni, hogy ilyenkor nem egy tényleges, nyílt vita alakul ki, csak úgy szabadon. Megpróbálják ilyenkor azt elérni, hogy az olvasók elkezdjenek kételkedni az adott oldalon szereplő információkban? Alapvetően arról szólna ez, hogy hiteltelenítsék az egészet?

Téves információkat adnak ki, hogy összezavarják az embereket és elérjék azt, hogy kételkedni kezdjenek, rávegyék őket arra, hogy azt gondolják, következetlenségek találhatók az oldalon, és ezáltal terjesszék a zavart és a kétséget az olvasók körében. Teljes dezinformációkat adnak ki, vagy csak összeugrasztják az emberek, vitákat generálnak, amik aztán körkörös vitává fajulnak, és ez persze egy idő után frusztrálttá teszik az embereket, akik így aztán később már nem akarják többé látogatni ezeket az oldalakat, vagy pedig legyintenek az egészre és ettől kezdve figyelmen kívül fognak hagyni egy valós, érvényes témakört. Csomóféle helyzetet és taktikát vetnek be csak azért, hogy manipulálhassanak és játszanak az emberek elméjével.

De még ennél is tovább mennek – ha bizonyos emberek nagy támogatói egy olyan témának, amiről ők nem akarják, hogy széles körben elterjedjen, akkor elkezdenek zaklatni másokat, becserkészik őket online és akár még valódi szövetségeket is kialakíthatnak valódi emberekkel és manipulálva őket problémákat okoznak annak a bizonyos személynek. Manipulálnak olyanokat is, akik hasonló beállítottságúak és akik ugyancsak nem mennek a szomszédba egy kis bajkeverésért. Vagyis nem csak azokat manipulálják, akikkel nem értenek egyet. Hanem találnak egy szkeptikust, teletömik a fejét bizonyos információkkal, aki aztán később azt mondhatja erre: "oh, oké, tudtam!" És aztán ezeket a téves információkat tovább táplálják.

Nagyon sok ilyet láttam megtörténni olyan bloggerekkel, akik egyébként jószándékúak, de csak egy bizonyos nézőponttal rendelkeznek. Olyan információkat kaptak, amiknek nem néztek utána és egyszerűen csak közzétették. Legyünk őszinték, manapság akárki indíthat blogot, youtube csatornát vagy adhat ki könyvet. Így aztán ezek az emberek is könnyen kompromittálódhatnak.

Emellett pedig a Cabal-nak is sokkal egyszerűbb dolga van, ha valaki túlfűtött érzelmi állapotba kerül, mintha nyugodt, racionális magatartást mutatna?

Igen. A fő céljuk mindig is az volt, hogy megszabaduljanak tőled. Ha nyugodt, kiegyensúlyozott és összeszedett vagy, és általában ez jellemző rád a megnyilvánulásaid során, akkor megpróbálnak bevonni egy ilyen körkörös vitába, egészen addig, amíg elveszted a fejed, és végül vesztesen kerülsz ki a helyzetből. És aztán ujjal mutogathatnak rád, mondván: "látjátok, milyen ember az ilyen."

Egyetlen tweet-tel tönkreteheted az egész pályafutásodat. Kevesebb, mint 140 karakter elég ahhoz, hogy "elpusztíts" valakit.

Így van, elveszítheted a saját tekintélyedet.

Bármit mondasz az interneten, arról marad egy digitális lenyomat. Akkor is, ha fel vagy pörögve vagy elvakít a düh, hiszen mindent rögzítenek.

Így van és ezek a fickók nagyon okosak. Amikor közelednek feléd, akár még barátságosak is lehetnek, szóval valamennyire vonzódsz feléjük, aztán egyszer csak - miután megosztottál velük bizonyos információkat - bumm, hirtelen ellened fordulnak.

Próbálnak egy kicsit közeledni feléd, megsimogatni az egódat – talán még fel is hizlalják egy picit – és megpróbálnak úgy hatni rád, hogy fontosnak érezd magad.

Igen. Nagyon óvatosnak kell lenned azokkal, akik azt hangoztatják, hogy te különleges vagy és megpróbálják felturbózni az egódat, és azt hangoztatják, hogy mennyire fontos a munkád. Jó ilyeneket hallani, de nagyon óvatosnak kell lenned velük.

A pályafutásom elején hamar észrevettem, hogy néhányan - akik a legösszetettebb, leghízelgőbb e-maileket írják nekem - amikor válaszolok nekik, nagyon gyorsan meg tudnak változni és a dicséretből azonnal átváltanak rendkívüli dühbe, agresszivitásba és negativitásba.

Engem valósággal sokkolt, hogy mennyi olyan ember van, akikről azt gondoltam, hogy barátságosak, és aztán hirtelen ellenem fordultak, mert nem válaszoltam a Skype üzenetükre. Egyszerűen túl elfoglalt voltam és több hétig nem válaszoltam a Skype hívásukra... Néhányan közülük valójában egyszerű normális emberek, emberi hibákkal. Azonban az az adatközpont, amit felállítottunk, kifejezetten azt a célt szolgálta, hogy célba vegye azokat az embereket, akik információkat tesznek közzé és emellett azonosítsa ezeknek az embereknek a tartózkodási helyét és jelentse mindezt, így az általuk végrehajtott akciót ellenük lehet fordítani.

Nos, itt szeretném emlékeztetni az olvasókat, hogy Glen Greenwald, miután otthagyta a The Guardian-t, létrehozott egy saját honlapot The Intercept néven (https://theintercept.com/). Ezen a honlapon egy egész rakás Snowden-dokumentumot hoztak nyilvánosságra, amelyekben pontosan az áll, hogy hogyan is végzik valójában ezt az egész műveletet és folyamatábrákat és cselekvési terveket mutattak be arról, hogy ezek az ügynökök hogyan hajtják végre ezeket a támadásokat és miket mondanak közben. Ezekben a Snowden-féle dokumentumokban még konkrét példák is voltak, olyan képek, amelyeken, mintha egy madár suhanna el repülés közben és a elmosódott képen úgy látszik, mintha egy repülő csészealj lenne. Ehhez a képhez nem volt semmiféle kommentár, de ebből is eléggé világosan látszik, hogy az Ufo-kkal foglalkozó fórumokba is erősen beszivárogtak.

Oh, igen. Az Ufo-kal foglalkozó weboldalak fórumai, továbbá a politikai és nem-kormányzati szervezetek fórumai számítanak a legfőbb célpontoknak.

Mielőtt a Snowden-dokumentumok kiszivárogtak volna, emlékezhetünk rá, hogy más dolgok is elkezdet kikerülni a nyilvánosság elé. Az egyik ilyen dolog az volt – közvetlenül néhány nappal a Snowden-anyag kikerülése előtt – hogy a Tea Party mozgalom tagjait jelentősen többször ellenőrzi az IRS (vagyis az adóhivatal), mint másokat. Megvan ehhez a kellő erejük? A vállalati forrásokon keresztül, beleértve az adókat, egészségbiztosítást, vagy a munkahelyedet, szóval ezeken keresztül valóban utánad mehetnek?

Ha egyszer egy ilyen troll jelentést tesz rólad és felkerülsz bizonyos listákra, akkor onnantól kezdve nyílt célponttá válsz és bármilyen úton-módon támadhatnak. Ha fenyegetést látnak benned és feltesznek az egyik ilyen kormányzati fenyegetettségi listára – amin te és én kétségtelenül már régen rajta vagyunk és sokan azok közül is, akik követik ezeket az információkat ugyancsak rajta vannak velünk együtt, különösen akkor, ha szókimondóak – akkor ilyen dolgok simán előfordulhatnak.

A weboldalam vállaltként működik – azt a tanácsot kaptam ugyanis, hogy hozzak létre erre a célra egy kft-t, egy korlátolt felelősségű társaságot.

Ezt én is megtettem.

És amikor bementem a bankba, hogy nyissak egy bankszámlát, akkor előtte utánanéztek, hogy ki is vagyok valójában. És ez csak egy egyszerű sima bankszámla volt. A hölgy a bankban úgy gondolta, hogy most nagyon okos lesz és beírta a google-be a „David Wilcock” nevet. És az első találat, amit kiadott erre az volt, hogy „David Wilcock csaló”. És akkor felkiáltottak, hogy ez az ember ezek szerint egy csaló. Amikor visszamentem a bankba, megkérdeztem tőlük, hogy amúgy tudják-e rólam, hogy két könyvet is írtam, amely szerepelt a New York-i bestseller listán és nagy nézettséggel futó műsorom van a History Channel-en?” Mire azt mondták: „Oh!” Így hát mondtam nekik, hogy ”nézzék, az én szakterületemen nagyjából mindenkivel ez a helyzet. Vannak odakint olyan emberek, akik nem szeretik túlságosan a kényes információkat”. És aztán ennyiben hagytam az egészet. Szóval mindezt csak azért mondtam el, mert ez egy valós dolog. Az embereknek észnél kell tehát lenniük. Ebben a munkában egyébként csak konzultánsként vettél részt, vagy hosszabb időn keresztül folytál bele?

Engem általában a virtuális környezet kialakításában vontak be, és ott kellett segítenem a munkaállomások kezelőinek megtanítani, hogy hogyan kezeljék ezt az új fajta virtuális környezetet. Aztán miután ezzel végeztünk, mentünk tovább.

Tehát ez valójában úgy néz ki, hogy van 6 db monitorod, 3 monitor felül, 3 pedig alatta, és mindegyik virtuális gép esetében az IP cím alapján úgy fest, mintha a világ különböző helyein lennél?

Így van. 
 

A képernyőn keresztül pedig különböző beszélgetéseket, vitákat folytatnak egymással?

Időnként igen. Ott ülnek a gép előtt és veszekednek saját magukkal, a korábban mesterségesen létrehozott alternatív személyiségeik neveit használva, vagy pedig egy időben több fórumon is fent vannak, problémákat generálnak, várják más felhasználók válaszait. Kipécéznek valakit, beszólnak neki, átmennek egy másik fórumra, frissítenek és közben nézik, hogy mi fog történni, és várják a reakciókat.

Hú, ez azért valószínűleg eléggé felpaprikázhat bizonyos embereket. Mit lehet tenni ez ellen? Talán azt, hogy előáll valaki és végre hitelesíti a Snowden által elmondottakat? Ez is része lehet a folyamatnak? Hogyan tudjuk kezelni, ha mondjuk valaki belekeveredik egy ilyen helyzetbe az interneten? Fel kell venni a kesztyűt, el kell kezdeni vitatkozni? Meg kell próbálni leleplezni őket?

Először is legyél tisztában azzal, hogy valójában ez történik. Ez az első dolog. A második – amit időnként számomra is nehéz megtenni – ne szállj be a játékukba. Hagyd őket figyelmen kívül. Tegyél úgy, mintha nem is látnád, mit mondanak neked. Ez megőrjíti őket. Ne keveredj körkörös vitákba. Ha belekezdesz egy beszélgetésbe, amiből úgy néz ki, hogy körkörös vita kezd kialakulni, akkor ők ott leragadnak. Újra és újra és újra a vitás pontok felé terelik a beszélgetést, majd pedig továbbállnak.

Érdekes látni azt is, hogyan működik az emberi psziché, mert mondjuk kapunk 100 pozitív üzenetet és 1 negatívat, de mégis arra az egyre fogunk koncentrálni, vagy ugyanez megtörténik a fórumokon is, amikor 100 pozitív és 1 negatív hozzászólás érkezik és mégis azt az egy embert akarjuk megtámadni. Mi a legfőbb sebezhető pontunk, hogyan tudjuk megvédeni magunkat, hogy ne akarjunk belekeveredni ezekbe a konfliktusokba?

Nos, az, hogy mindig a negativitásra fókuszálunk, része az emberi természetnek. Ugyanakkor vissza kell utalnom az általuk felállított személyiség-profilokra, aminek segítségével ismerik a gyenge pontodat. Ha kipuhatolják, hogy mivel tudnak kényelmetlen helyzetbe hozni, akkor arra fognak koncentrálni.

Gondolod, hogy ajánlatosabb az embereknek több időt tölteniük a valós világban és inkább a valódi barátságokat ápolni?

Igen.

Hiszen én például személy szerint a 20 éve zajló tevékenységem során még soha nem hallottam senkit szemtől szemben olyan tiszteletlen hangnemben beszélni velem, mint amilyen kommenteket és email üzeneteket kapok, naponta akár 10-20-at is.

Senki sem viselkedik úgy a valódi életben, mint ahogy az interneten teszik. Még ha néhányan talán azt is mondják, hogy "én mindig ilyen barátságtalan vagyok, nem érdekel az egész." Néhány ember esetében ez valóban így is lehet, de a legtöbb esetben még a legjóindulatúbb öreg néni is, az internet anonimitása mögé bújva mondhat azt, amit csak akar, verbálisan ide-oda lövöldözhet. Ez az anonimitás elég nagy hatalmat rejt magában, lehetővé teszi, hogy olyan kommentárokat is elereszthetsz, amit normál esetben szemtől szemben soha sem tennél... Nem ez a legjobb módja annak, hogy emberekkel találkozz. Ismerek én is olyanokat, akik randioldalon találták meg a lélektársukat. Nem mondom tehát, hogy ez lehetetlen. De az internetes fórumok többsége nagyon-nagyon keményen kompromittálva van és hemzseg a problémás emberektől illetve a fizetett kormányzati trolloktól. Én nem is nagyon látogatom már ezeket, ugyanis extrém mértékben veszélyeztetettek.

Ha valaki terjeszteni szeretné az igazságot és úgy érzi, hogy mások nem akarják meghallani ezt, akkor mi pozitívat tehet, hogy terjessze az üzenetet? Hogyha adott esetben nem hallgatják meg őket, akkor harcolni kell másokkal? Próbálkozni kell, aztán egy picit visszavenni? Milyen pozitív módot találhatunk arra, hogy kiharcoljuk a figyelmet és kiteregessük az igazságot?

Azokhoz beszélj, akik hajlandók meghallgatni. Nem fogsz tudni senkit sem meggyőzni, úgyhogy olyanokat keress, akik érdeklődnek a téma iránt és többet akarnak tudni. Ne pazarold az idődet olyanokra, akik csak veszekedni akarnak veled. Ez puszta időpocsékolás.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése